Klovnens rolle i samfundet

Sådan kan klovnen hjælpe dig ud af din komfortzone

Af Carina Brit Christensen

Jeg er optaget af, hvordan vi kan bruge klovnen i verden, fordi det er der i den grad brug for lige nu. Der er mange forståelser af hvad en klovn er, og hvad en klovn skal i verden, og det vil jeg gerne forklare lidt om her.

Jeg bliver ofte spurgt ind til klovn med undren, sikkert på grund af alle de forskellige typer der er, som fx. den måde klovnen er blevet misbrugt på i gyserfilm eller det konstante smil på McDonalds figuren. Den er ofte beskrevet som en figur, der er god til at underholde børn, men det er i min optik at reducere klovnefiguren. Det er nemlig noget meget større. Det korte svar er, at dét handler om mere end latter, sjov og ballade. Det er også dyb alvor.

Sådan var det i begyndelsen for de oprindelige hellige klovne i canadiske reservater – de havde nærmest Shaman-lignende status, og de havde et klart og tydeligt formål; nemlig at skabe balance og harmoni i samfundet. At gøre det, som var nødvendigt, for at sikre gruppens fysiske og psykiske overlevelse.

Hvordan gjorde man så det?

Et eksempel:
Hvis nogle i reservatet blandt natives/indfødte var begyndt at gå meget op i at pynte sig og havde fundet nogle specielle perler, og der opstod en ikke erkendt misundelse i gruppen om de perler. Så ville klovnen gå ud i skoven og finde de største sten, lave en halskæde af dem, og gå rundt og vise dem frem. Ved at tage opmærksomheden, og vise frem, hvad ingen turde tale om, kunne han genoprette balancen, for nu begyndte man at snakke om det.

Det oprindelige formål med klovn kan ses i dag hos for eksempel “Klovne uden grænser”. De rejser ud i krigszoner, og hjælper med at bevare smilet hos børn og deres familier. Hos dem er det også både grin og dyb alvor. Klovnen har en samfundsmæssig funktion.

Det handler om at vise det hele menneske frem, og det er det klovnen hjælper os med at gøre. Det er ret let at lade sig falde i en bananskræl, og få sit publikum til at le, men det er en langt sværere øvelse, at vise hvordan man så rejser sig fra sit fald og ærligt viser sin sårbarhed frem og de følelser, som faldet medfører. Og det er her, klovnens samfundsmæssige værdi viser sig.

Der er flere menneskelige udfordringer som er aktuelle lige nu: ensomhed, selvdestruktion, følelser af meningsløshed, etc. Der er masser at tage fat på.

Klovnen kan gennem sin energi og sin måde at møde mennesket på, påvirke nogle af de dynamikker, som har sat sig så fast i vores samfund.

Jeg bruger f.eks. klovnens pædagogik når jeg underviser. Jeg bruger den del af klovnens rolle, som handler om at turde være i nuet, turde gribe øjeblikket og improvisere, og opdage noget nyt. At komme ud af sin komfortzone. Det er elementer, som er med til at gøre undervisningen levende og legende.

Hvis du er nysgerrig efter at få inspiration til hvordan du kan bruge klovnen i undervisningen, så tilmeld dig det gratis webinar her.

Tags: No tags

Comments are closed.